Prečo byť investorom je ako byť otcom (len ľahšie)

Norbert Nepela

Ako investor a zároveň otec viem, že deti a investície majú viacero vecí spoločných:

[bullet_block style="size-16" small_icon="12.png" width="" alignment="center"]

  • Vyžadujú našu pozornosť, čas a úsilie
  • Vedia nás dohnať k zúfalstvu
  • Dokážu nám pripraviť okamžiky šťastia
  • Môžeme sa nimi chváliť pred susedmi

[/bullet_block]

Mám to šťastie, že som otcom krásneho zdravého dievčatka. V čase písania tohto textu má 4 roky. Keď ešte nebola na svete, nevedel som si ani predstaviť, aké to je, mať deti. Nevedel som nič o tom, ako sa deti vychovávajú, netušil som, či mám na to, byť dobrým otcom (aj keď v danom čase som bol o tom presvedčený 🙂 ).

Vedel som, že sa budem musieť veľa učiť, že budem musieť vynaložiť veľa času a úsilia, aby som svoju dcéru vychovával a pomáhal jej postaviť sa jedného dňa na vlastné nohy. Vedel som, že budem musieť zmeniť svoj dovtedajší relatívne pohodlný život a časť môjho voľného času prestane existovať.

Nič z toho však mne a mojej žene nezabránilo v rozhodnutí stať sa rodičmi. Verili sme, že to, čo tým získame, viac ako vyváži to, o čo prídeme.

A bolo to presne tak. Ak máš deti, určite to poznáš. Bezsenné noci, únava v práci. Potreba nekonečnej trpezlivosti pri odúčaní od plienok, či vštepovaní základných návykov a zdolávaní vzdoru. Detské choroby, štyridsiatky horúčky. Ale aj prvý úsmev, slová „mama“ a „tato“, stisnutie prsta v malej rúčke, prv0 kroky, objatie, bozk, či šťastný pohľad v očiach dieťaťa.

Za tie 4 roky som sa veľmi veľa naučil. Určite som spravil veľa chýb. Aj keď som mal k dispozícii celú múdrosť kníh Amazonu a diskusných fór internetu, spravidla nič nefungovalo len tak „z voleja“. Bol to väčšinou systém pokus-omyl.

Teraz v očakávaní druhého prírastku som presvedčený, že, aj keď mám ďaleko k dokonalosti, už som pripravený ďaleko lepšie. Viem, čo chcem robiť inak a aj to, čo meniť nechcem. A z toho, čo som sa naučil, budú profitovať obidve moje deti...

S investovaním je to podobné ako s otcovstvom. Predtým, ako začneme, toho veľa nevieme. Aj keď možno máme niečo „načítané“, realita býva zväčša trocha iná. A tiež zvažujeme faktory ako obetovaný čas a peniaze. Časté sú argumenty typu „ja tomu nerozumiem“, „nemám na to dosť peňazí“, alebo „nemám na to čas“. Úprimne, koľkých z nás by takéto argumenty odradili od toho, aby sme mali deti? A pritom o deťoch tiež na úvod veľa nevieme, sú omnoho „drahšie“ a vyžadujú omnoho viac času. A už vôbec nehovoriac o tých starostiach...  🙂

Dôležité je s investovaním začať. A brať investície ako svoje „deti“ (rovnako, ako by sme vnímali firmu, ktorú sami založíme a vybudujeme). Prvá investícia pravdepodobne nebude trhať rekordy ziskovosti. Ale časom, ako budeme absorbovať stále viac a viac informácií, pozorovať vývoj svojich investícií, poznávať ich a poznávať svoje vlastné reakcie, silné stránky a obmedzenia, bude sa nám dariť čoraz lepšie a lepšie.

Tak, ako sme každý iný typ rodiča, tak aj každý budeme iný typ investora. Dôležité je nájsť si svoj vlastný štýl a prístup. Cítiť sa v role investora (rodiča) komfortne.

Niekomu sa bude dariť lepšie, inému horšie. Je to prirodzené. Dôležité je vytrvať. Ani nad dieťaťom „nehodíme flintu do žita“ po prvej trojke z matiky. Radšej venujeme úsilie a čas, nájdeme príčinu a dieťa skúsime doučiť. Rovnako by sme nemali s investovaním skončiť po prvom neúspechu. Radšej nájdime príčinu a poučme sa. Tak ako sa časom a skúsenosťami stávame lepšími rodičmi, tak sa praxou stávame aj lepšími investormi...

Takže, ak Tvojimi argumentami prečo neinvestovať sú „nerozumiem“, „nemám peniaze“, alebo „nemám čas“, skús zvážiť ešte raz. Byť investorom je totiž oveľa ľahšie, ako byť rodičom. Najmä preto, že:

[bullet_block style="size-16" small_icon="12.png" width="" alignment="center"]

  • O investície sa nemusíme starať každý deň
  • Investície dokážu rásť aj bez nášho pričinenia
  • Zlé investície môžeme vždy odpredať (viac sa dozvieš v tomto článku)
  • Ak sa investície „rozmnožia“ príliš skoro, nie je to dôvod na paniku  🙂

[/bullet_block]

Ak sa rozhodneš „ísť do toho“, nebudeš v tom sám. Sme tu pre Teba. A nakoniec, možno to budeš robiť práve pre svoje deti...