Ako vybrať (dobrú) investíciu

Norbert Nepela

Tento článok si kladie za úlohu nasmerovať Ťa na vhodné zdroje informácií a nástroje, ktoré pri výbere svojej prvej akciovej investície s veľkou pravdepodobnosťou oceníš a využiješ. Schválne sa zameriavame na výber samostatných akcií. Je to preto, že výber termínovaných vkladov a fondov/ETF, či už dlhopisových alebo akciových, sme pokryli už v tomto článku. A tiež preto, že výber akcií konkrétnych spoločností je akýmsi „vrcholom“ investičného remesla a procesom, ktorý dokonale „prevetrá“ Tvoju trpezlivosť a znalosti.

Ako teda vybrať tie správne akcie? V nasledujúcich riadkoch si prejdeme 4 základné kroky investičného procesu:

  • Screening
  • Analýza
  • Valuácia
  • Rozhodnutie

Screening

Na svete existuje niekoľko desiatok až stoviek tisíc spoločností, ktoré sú obchodované na veľkých svetových, ale aj malých lokálnych burzách. Analyzovať všetky nie je v ľudských silách. Preto prvým krokom investičného procesu je tzv. „screening“ alebo výber užšieho zoznamu „kandidátov“ na investovanie podľa vopred definovaných kritérií. Screening môže mať viacero podôb, od zbierania názorov svojich známych, hľadania inšpirácií v médiách, až po vytvorenie vlastného zoznamu kritérií a využitia špecializovaného nástroja nazývaného screener.

Screener je software, ktorý Ti umožní zadať rôzne parametre o hľadanej spoločnosti (napr. veľkosť, ziskovosť, mieru rastu, finančnú silu, vyplácanú dividendu, a pod.), „požuje ich“ a „vypľuje zoznam spoločností, ktoré Tebou zadané kritériá spĺňajú.

Na „trhu“ je dostupných viacero takýchto screener-ov. Líšia sa množstvom parametrov, ktoré môžeš zadať, rozsahom trhov, ktoré pokrývajú, či rozsahom preddefinovaných súborov výberových kritérií (tzv. „screen-ov“), ktoré zodpovedajú konkrétnej investičnej stratégii (napr. rastový „screen“, hodnotový „screen“, dividendový, ...). Niektoré sú dostupné zadarmo, za iné sa platí. Prehľad screener-ov, ktoré ma zaujali ponúkam nižšie:

Pre zobrazenie celého článku je potrebná bezplatná registrácia. Ak nie ste zaregistrovaní, zaregistrujte sa zdarma TU. Ak už máte účet, prihláste sa prosím.


Podobné články

Všetky články