Kopírovaním slávnych investorov k bohatstvu…?

Norbert Nepela

Otázka „do čoho investovať“ je medzi ľuďmi hľadajúcimi „umiestnenie“ pre svoje peniaze asi jedna z najčastejších. A veľká väčšina sa pri hľadaní odpovede obracia nie na seba, ale na druhých.

Je to prirodzené, však aj dom si radšej nechám postaviť odborníkovi, ak o stavbe domu nič neviem... Alternatíva by si vyžadovala z mojej strany úsilie a čas, aby som sa o stavbe domu (alebo investovaní) najprv niečo naučil. Otázka za milión však je, na koho sa obrátiť? Kto mi vie dobre poradiť, do čoho investovať? Ktoré akcie sa teraz oplatí kúpiť?

Častým trendom je snažiť sa napodobňovať úspešných investorov, ktorí investovaním už zarobili miliardy a sú známi tým, že pravidelne „porážajú trh“. Tento trend došiel až tak ďaleko, že vznikli (a pravdepodobne aj budú vznikať) obchodovateľné fondy (ETF), ktoré kopírujú investičné operácie práve takýchto „guru-ov“.

Aktuálne sú na trhu tri takéto ETF: Direxion iBillionaire Index ETF (IBLN), Global X Top Guru Holdings Index ETF (GURU) a AlphaClone Alternative Alpha ETF (ALFA).

Myšlienka za tým je vcelku jednoduchá: Ak budem investovať do rovnakých spoločností ako úspešní investori, budem rovnako úspešný. Či?

Preskočím teraz siahodlhý výpočet argumentov (to si nechám na diskusiu) a prejdem rovno k záveru. Som presvedčený, že rovnako úspešný môžeš byť len vtedy, ak budeš „nasledovať“ úspešných investorov takým spôsobom, že budeš investovať do rovnakých spoločností, v rovnakom čase, s rovnakým cieľom a rovnakým percentom svojho portfólia ako oni.

Vyššie spomenuté ETF majú v tomto smere pár nevýhod.

Po prvé, ani jeden z fondov ešte nemá 3 roky, najmladší len nedávno oslávil prvé narodeniny. Ich doterajšia výkonnosť preto nie je podľa mňa dostatočnou zárukou budúcej výkonnosti.

Po druhé, všetky ETF ponúkajú „balík“ viacerých úspešných investorov ako jeden produkt. Každý z kopírovaných investorov však má svoje vlastné ciele, investičnú stratégiu, investičný horizont a často aj názor na konkrétnu investíciu. Krásny je príklad z prostredia iBillionaire, kde došlo k rozporu dvoch sledovaných guru-ov ohľadne spoločnosti Herbalife.

A čo, keby som „kopíroval“ iba jedného guru-a? Potom by tam ani jeden z uvedených dvoch problémov nevznikal...?

Aj na kopírovanie konkrétnych jednotlivých investičných guru-ov existuje viacero „nástrojov“. Ide primárne o platené investičné newsletter-y dostupné od rôznych, viac či menej dôveryhodných inštitúcií. Aj tu však musíme byť opatrní.

Informácie o tom, čo úspešní miliardári nakupujú alebo predávajú, je uvedená v špeciálnom výkaze pre americký SEC, konkrétne výkaz 13F. Tento sa však vypĺňa iba raz za 3 mesiace, čiže potenciálne môže byť Tvoje investičné odporúčanie staré až 3 mesiace. Ale aj keby boli Tvoje informácie v reálnom čase, ako odhalíš dôvody pre konkrétnu transakciu a či pre Teba predstavuje krok správnym smerom?

Investori nakupujú a predávajú z rôznych dôvodov. Chcú zarobiť, nahnevať rivala, potešiť deti. Predať môžu lebo spoločnosť už je na vrchole, lebo si chcú kúpiť nové lietadlo, chcú znížiť svoju účasť v konkrétnom odvetví, resp. veľa ďalších dôvodov... Máš vtedy kúpiť či predať aj Ty? A čo ak guru odpredá len časť svojich akcií? Čo vtedy?

Asi už vieš, kam tým mierim. Slepé kopírovanie akokoľvek dobrého investora nemusí byť vždy ten správny krok. A preto my v Papučovom investorovi vnímame úspešných investorov a ich investície predovšetkým ako zdroj inšpirácie. Inšpirujeme sa ich filozofiou a investičnou stratégiou. Ich výbery však skúmame z pohľadu našich cieľov, portfólia a našej stratégie.

Preto predtým, ako sa rozhodneš nasledovať nejakého guru-a, alebo investovať do fondu z takýchto „borcov“ poskladaného,

  1. Zváž si svoje investičné ciele, investičnú stratégiu a investičný horizont.
  2. Potom sa zamysli, či Ti vybraný guru do toho „sedí“.
  3. A až potom otváraj peňaženku  🙂

Máš skúsenosti s investovaním podľa guru-ov? Alebo len chceš vyjadriť svoj názor? Pridaj nám komentár...