Ako nájsť kandidátov pre výnosové portfólio v roku 2015?

Norbert Nepela

Na svete je veľmi veľa spoločností. Analyzovať všetky nie je prakticky možné. Ako teda zúžiť množinu kandidátov na zaradenie do výnosového portfólia?

V rámci papučového výnosového portfólia používam na vyhľadávanie kandidátov niekoľko zdrojov:

  1. Magic Formula Investing screener
  2. Stránka bigsafedividends.com
  3. Screening podľa kritérií

Magic Formula Screener

Magic Formula screener používame bežne na vyhľadanie investícií do rastového portfólia. Ak však minimálnu veľkosť spoločnosti zvýšime na úroveň aspoň 5 mld. USD a vyberieme tie spoločnosti, ktoré platia dividendy, dostaneme zoznam potenciálnych kandidátov na ďalšiu analýzu. Aktuálne Magic Formula screener dá nasledujúce výsledky pre kritériá:

  1. Trhová kapitalizácia ≥ 5 mld. USD
  2. Počet výsledkov: 50
  3. Dividendový výnos ≥ 2,5%

MF_Income_screen

Big Safe Dividends (www.bigsafedividends.com)

Ďalším zo zdrojov potenciálnych kandidátov pre výnosovú portfólio je stránka www.bigsafedividends.com, ktorá bola zriadená ako doplnok knižky The Little Book of Big Dividends. Proprietárnym spôsobom stránka priraďuje „BSD“ skóre a „Qudrix“ skóre. Za kandidátov považujem spoločnosti, ktoré majú obidve skóre najmenej 70 a výnos ≥ 2,5%. Aktuálni kandidáti sú:

BSD_Income_screen

Screening podľa kritérií

Na webe je viacero screenerov umožňujúcich vyhľadať spoločnosti podľa rôznych kritérií. Pre rýchlu orientáciu používam screener na http://finviz.com, pričom používam mierne upravené výberové kritériá Warrena Buffetta:

  1. Market Cap ≥ 5 mld. USD
  2. Dividendový výnos ≥ 3%
  3. Payout ratio ≤ 60%
  4. EPS rast za posledných 5 rokov ≥ 0
  5. Tohtoročný rast EPS ≥ 0
  6. ROE ≥ 15%
  7. Debt/Equity ≤ 0,6

Aktuálne screener ponúka nasledujúcich kandidátov:

Finviz_Income_screen

Uvedené spoločnosti sú len vstupom do analýzy. Následne je potrebné „oddeliť zrno od pliev“ a pozrieť sa na to, ktoré sú aj dobrými investíciami, resp. pri akej cene by nimi boli. Ale ako inšpirácia do roku 2015...  🙂