Ako sa stať rentiérom bez potreby vlastniť nehnuteľnosť

Norbert Nepela

Viacero ľudí, čo poznám, má "sen" o bohatstve a pasívnom príjme, ktorý zahŕňa "rentiérstvo". Niečo v zmysle: "Kúpim nehnuteľnosť a budem ju prenajímať. Peniažky sa mi pohrnú prakticky bez práce."

Kto to už skúsil, zistil, že realita je trošku iná. O nehnuteľnosť sa treba starať. Z času na čas niečo opraviť, zrenovovať, či premaľovať. Nájomníkov treba tiež hľadať, 100%-ná "obsadenosť" po celú dobu je skôr želaním ako skutočnosťou. Kúpou nehnuteľnosti ide investor do rizika, že ju neobsadí. A čuduj sa svete, nájomníci, zvlášť tí krátkodobí, majú tendenciu nestarať sa  k nehnuteľnosti ako k svojej vlastnej... Výnosnosť je pri prenájme bytov okolo 3-5%. obchodné priestory, administratívne budovy, či budovy špeciálneho určenia majú výnos trošku vyšší. Avšak pre bežného človeka sú cenovo väčšinou nedostupné. A keď sa chceš nehnuteľnosti nebodaj zbaviť, nie je to práve najľahšie (ak nejdeš pod cenu). Keď to zhrniem, rentiérstvo stojí človeka čas a peniaze, je to biznis ako každý iný.

Napriek tomu stále platí, že pôda a nehnuteľnosti na nej stojace budú vždy obmedzeným faktorom (teda, pokiaľ nezačneme kolonizovať iné planéty, ale to je už iná story :-)). Ak sa teda stále chcem zúčastniť na výnosoch z "pôdy", rozumnejšie ako nakúpiť vlastné nehnuteľnosti sa potom javí kúpa rentiérov samotných. Spoločností, ktoré nehnuteľnosti stavajú, kupujú, spravujú a prenajímajú. Spoločností, ktoré sú v danej oblasti profesionálmi. O ktorých si vieš zistiť ich úspešnosť a ziskovosť. Ktoré Ti umožnia podieľať sa nielen na investíciách do bytov, ale aj iných typov nehnuteľností, na ktoré by si ako jednotlivec nedosiahol...

Takýto spôsob existuje. Hovorím o investícii do tzv. REIT - Real Estate Investment Trust-ov (realitných investičných trustov).

Čo je to REIT?

REIT je spoločnosť, ktorá vlastní alebo financuje výnos generujúce nehnuteľnosti. Aby sa spoločnosť kvalifikovala ako REIT (za čo má daňové úľavy), musí spĺňať nasledujúce podmienky:

Pre zobrazenie celého článku je potrebná bezplatná registrácia. Ak nie ste zaregistrovaní, zaregistrujte sa zdarma TU. Ak už máte účet, prihláste sa prosím.