Pozor na dobré spoločnosti (nie vždy sú dobrou investíciou)!

Norbert Nepela

Žijeme vo veľmi zaujímavej dobe, čo sa týka vývoja akciových trhov. Odhliadnuc od dopadu vojny na Ukrajine, za posledný rok trhy niekoľkokrát a opakovane dosiahli svoje historické maximá, o čom sa už písalo nespočetne veľakrát. Niekedy mám dokonca pocit, že investori už ročný výnos 10% považujú za príliš nízky, pretože cena akcií viacerých, prevažne technologických spoločností, narástla v násobkoch tohto čísla. A tak sa aj bežní investori „vrhajú“ na konkrétne rastové akcie (alebo aj kryptomeny, ale to je kapitola sama o sebe) vo viere, že ich doterajší rast cien bude pokračovať aj do budúcnosti.

V tomto článku nechcem polemizovať, či to tak bude alebo nie. Trh je v krátkodobom horizonte veľmi iracionálny, a tak akákoľvek predpoveď je ekvivalentom veštenia z gule. Chcem však upriamiť Tvoju pozornosť na rozdiel medzi špekuláciou a investovaním a fakt, že dobrá spoločnosť a dobrá investícia môžu byť dve rozdielne veci. A na pomoc si zoberiem asi najviac kontroverznú spoločnosť – Teslu.

Tesla je krásny príklad spoločnosti, za ktorou je veľmi inšpiratívny príbeh, má „vodcu vizionára“ a opakovane si dokázala získať dôveru veľkých investorov pri financovaní svojich zámerov. Ide o typickú rastovú spoločnosť, ktorá iba donedávna predávala len „prísľub“ budúceho úspechu, pretože prvýkrát dosiahla 12-mesačný prevádzkový zisk až k 30.6.2019. Od založenia v roku 2003 (Elon Musk do spoločnosti vstúpil vo februári 2004, IPO na Nasdaq-u bolo 29.6.2010) bola až do polky roka 2019 stále stratová (vtedy sa prevádzkový zisk prehupol do plusu, čistý zisk až o rok neskôr). Od tohto bodu však Tesla začína generovať zisk (aj keď veľkú časť z neho tvorí zisk z predaja emisných povoleniek, nie samotný predaj výrobkov) a cena akcií, ktorá aj dovtedy rástla nie pomaly, raketovo vystrelila nahor. Kto do Tesly investoval pred 10 rokmi, teší sa ku dňu tohto článku výnosu 15 683% (slovom pätnásťtisíc...), ak pred 5 rokmi, je to výnos 1628%, ak na začiatku roku 2020, keď už začala byť Tesla zisková, bol by výnos 1150%. Skvelý výsledok.

Lenže, aby sme oddelili investovanie od špekulácie, treba sa pozrieť na dôvody, ktoré investorov viedli k nákupu akcií Tesly vtedy a ktoré ich môžu k nákupu viesť dnes.

Kým bola Tesla stratová, k nákupu mohla investorov viesť prakticky len viera, že spoločnosť si svojím disruptívnym modelom fungovania a disruptívnym produktom dokáže v budúcnosti vydobyť miesto medzi ostatnými hráčmi na trhu a začať zarábať. Takéto investície sú veľmi rizikové a rozumný investor spravidla svoje peniaze rozdelí do širšieho portfólia takýchto startup firiem. Pretože to, čo sa podarilo Tesle, sa naozaj podarí len málokomu. Napríklad konkurent Tesly, spoločnosť Nikola (NKLA), od roku 2020 prerobila 10%. Ďalšiemu konkurnetovi, spoločnosti NIO Inc. (NIO) sa zas darí, keď od roku 2020 cena akcií narástla o 481%, avšak spoločnosť je stále stratová a až čas ukáže, či z nej bude druhá Tesla alebo skôr Nikola. Investovanie do startupov nie zlý spôsob investovania, dokonca je potenciálne veľmi výnosný, len si vyžaduje dostatočnú mieru diverzifikácie, inak investor podstupuje príliš veľké riziko a nejde o investovanie, ale o čistú špekuláciu.

Od roku 2020 už Tesla zarába (a proponenti Tesly ako spoločnosti to môžu natrieť všetkým skeptikom a zároveň sa tešiť vysokému výnosu) a je o dosť ľahšie spraviť jej investičnú analýzu. Ako investor, investovaním do každej rastovej spoločnosti, ktorá sa vyznačuje vysokým násobkom ceny voči zisku (Price to Earnings, resp. P/E) v podstate hovoríš nasledovné: „Viem, že investujem do spoločnosti, kde aktuálne zisky nezodpovedajú môjmu požadovanému výnosu. Verím ale, že do budúcnosti zisky dobehnú cenu, ktorú som zaplatil a môj výnos bude adekvátny riziku, ktoré podstupujem.“ Pri investovaní do akcií totiž vždy investujem do spoločnosti za týmto „kusom papiera“. Je to akoby som kupoval firmu od známeho ako celok, chcem, aby zisky spoločnosti zaplatili moju investíciu, ideálne čím skôr. Trh ako celok pri cca 10% ročnom výnose zaplatí moju investíciu za cca 10 rokov, pri investovaní do samostatných spoločností by som očakával za podstúpené riziko trochu vyšší výnos.

Poďme k Tesle a jej súčasným hodnotám. K decembru 2021 Tesla dosiahla čistý zisk vo výške 5.519 mld. USD (4.89 USD/akciu), prevádzkový zisk vo výške 6.523 mld. USD (5.75 USD/akciu) a voľný cashflow (FCF) 3.483 mld. USD (3.09 USD/akciu). V stredu 6.4.2022 zatvárali akcie na cene 1045.76 USD na akciu, čo znamená, že P/E je 213 (P/E voči prevádzkovému zisku je 182 a voči FCF je 338). Ak by zisk Tesly do budúcnosti zostal rovnaký, potom výnos mojej terajšej investície by bol v lepšom prípade (podľa prevádzkového zisku) 0.54% ročne a v najhoršom prípade (podľa FCF) len 0.3% ročne. A to asi nie sú hodnoty, ktoré by som ako investor do spoločnosti považoval za uspokojivé. Spoločnosť bude teda musieť zamakať a zvýšiť do budúcnosti svoje zisky.

Preto pri rozhodovaní sa o investovaní do rastovej spoločnosti s vysokým P/E sa pýtam:

  1. O koľko bude musieť narásť zisk spoločnosti, aby som dosiahol požadovanú mieru výnosu svojej investície?
  2. Z akých zdrojov sa tento rast zisku udeje (a aká je pravdepodobnosť, že sa to udeje)?

Ak budem teda požadovať čo len 10% ročný výnos zo svojej investície, potom by Tesla do budúcnosti musela zvýšiť svoj prevádzkový zisk cca 18.5-násobne, čistý zisk cca 21-násobne a FCF cca 33-násobne.

V absolútnych číslach to znamená, že prevádzkový zisk bude musieť byť 120 mld. USD, čistý zisk 116 mld. USD a/alebo voľný cashflow 115 mld. USD. Pre porovnanie, v roku 2021 Apple vytvorilo rekord v dosiahnutom čistom zisku za rok – 100.5 mld. USD. Hovoríme, že Tesla, aby mala jej aktuálna cena akcií „biznis zmysel“, by musela mať o cca 20% viac.

Ak však berieme do úvahy, že PE spoločnosti Apple je aktuálne 28.3, potom ak by mala byť TSLA investične porovnateľná, stačí, ak jej čistý zisk vzrastie „len“ 8-násobne, alebo pri zachovanom zisku cena klesne na 138,- USD za akciu.

Keďže však cena je aká je, pri rozhodovaní sa o tom, či je dnes Tesla dobrá investícia (že je to dobrá spoločnosť, sa už viac-menej dokázalo) si potrebuješ identifikovať zdroje budúceho rastu zisku, čo všetko sa musí udiať, aby tento rast nastal a zodpovedať otázku, či je takýto rast realistický. Keď Ti z analýzy vyjde, že je to realistické v zmysluplnom časovom horizonte, potom je Tesla aj dobrá investícia.

Nechcel som týmto článkom spraviť investičnú analýzu Tesly. Chcel som len priblížiť potrebný spôsob rozmýšľania pri investovaní do rastových spoločností, aby si naozaj mohol hovoriť o investovaní a nie o špekulovaní a hazarde. Tým nehovorím, že cena Tesly nebude ďalej rásť, stať sa môže čokoľvek – ako som spomínal, trhy sú v krátkodobom horizonte dosť iracionálne. A ak na tom niekto znova zarobí – gratulujem, zaslúži si to. Pretože podstúpil riziko, na ktoré som napríklad ja „nemal gule“.

img

Chceš vedieť, ako začať investovať?

Stiahni si e-book Investorom za pár klikov